Ik hou van…

IMG_8396

 

Tijdens een opruimsessie vond ik een vriendenboekje uit mijn lagere schooltijd terug. Hoewel mijn bureau bijna smeekt om wat verlichting, begon ik toch te lezen in de notities van mijn toenmalige vriendinnetjes. Toen waren de klassen in de lagere school nog niet gemengd. Enkel meisjes penden hun geheimpjes in mijn boek. De twee, toen nog kleine broers, niet meegeteld.

Het lezen van het vriendenboekje werd de druk op de startknop van een film van mijn jeugdherinneringen.

 

Leukste televisieprogramma :

–  Karolientje met haar bootje.

–  Prikballon.

–  Het leugenpaleis

–  De Troetelbeertjes

 

Leukste boek :

– Kruisttocht in een spijkerbroek van Thea Beckman

– Matilda van Roald Dahl

– De Babysittersclub

 

Ik vond ook 2 pagina’s terug in schoonschrift. Alles in sierlijke letters geschreven. Eén juf deelde ook haar leven in mijn vriendenboekje. Veel geheimpjes liet ze niet los, maar toch vielen mijn ogen op één iets speciaals. Iets wat mij raakte.

 

Ik hou van… mijn leerlingen.

 

Onderwijs draag ik al altijd een warm hart toe. Mijn droomjob was, toen ik nog een jongere Loes was, toekomstige juffen en meesters onderwijzen. Omdat ik eerst ervaring wou opdoen op de werkvloer, startte ik mijn carrière in het secundair onderwijs waar ik stages begeleidde in kleuterklassen én les gaf over opvoeden.  Ik sta wel niet meer voor de klas, maar koos net uit engagement voor het onderwijs om parlementair medewerker te worden in het Vlaams Parlement. Mijn agenda is nog elke dag gevuld met onderwijsmaterie.

Vandaag, op Valentijn werd het plan basisonderwijs voorgesteld in de commissie Onderwijs. Hoe kunnen we als beleidsmakers de kleuterjuffen – en meesters, de kinderverzorgers, de leerkrachten, de directies een hart onder de riem steken ? Voor velen staat het water aan de lippen door de vele uitdagingen. Zo is er bijvoorbeeld de diversiteit in de klas en de vraag naar differentiatie zowel voor de leerlingen die extra uitdagingen nodig hebben, als voor de leerlingen die extra tijd nodig hebben om de basisleerstof te verwerken.

Veel uitdagingen en veel noden en toch ben ik er van overtuigd dat velen nog altijd in het vriendenboek zouden schrijven dat ze houden van hun leerlingen.

Wat kinderen op een jonge leeftijd meekrijgen, heeft een bepalende impact op de latere loopbaan. Investeringen in het onderwijs renderen nergens meer dan in het onderwijs. 1 euro investeren in een peuter of een kleuter levert het meervoudige op dan later investeren.

De voorbije jaren werd er al heel wat geïnvesteerd. Er werden extra werkingsmiddelen toegekend zodat bijvoorbeeld de stijgende energiefactuur betaald kan worden. Extra uren werden toegewezen en er werd een startersplatform voor beginnende leerkrachten opgericht. Directies met een lesopdracht zijn bijna allemaal volledig van die lesopdracht af en kregen extra ondersteuning .

Toch zijn er nog heel veel noden op de werkvloer. De roep naar meer zorgondersteuning is groot. Er wordt gesmeekt naar extra tijd en ruimte voor ondere andere lerende teams, coteaching en professionalisering.

 

Investeren in het basisonderwijs moet dé onderwijsprioriteit zijn voor de volgende legislatuur.  

 

Want ik hou van… onderwijs.

Ik hou van de juffen, de meesters. Ik hou van de directies en hun ondersteunend personeel.

Want ik hou van… onze kinderen en hun toekomst.

2 gedachten over “Ik hou van…”

  1. Mooi! Ik kreeg graag les van jou! 😊 Ik ben zo blij dat ik 14 (amai!) jaar geleden van school veranderd ben en zo de smaak voor het kleuteronderwijs te pakken kreeg!! En nu … hou ik van mijn kleuters! 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: