“E zwinnejoar”

 

Wie me al wat langer kent en dan bedoel ik al langer dan de helft van mijn leven, weet wellicht dat ik een zwak heb voor varkentjes. Het begon allemaal met een pluchen varken dat ik cadeau gaf aan mijn lief. Om de een of andere reden bleef het cadeau bij mij liggen én groeide de verzameling uit.

3d53bd07-a204-4c91-958d-6e6fe4b47521

Op mijn kot waren mijn muren versierd met varkens. Van verjaardagskaartjes (want na een tijdje kreeg ik ook alleen maar zwijnekaartjes) en posters. Zo was er een poster van de film “Babe” over het varken dat een talent bleek te hebben voor schapenhoeden. Maar ook een poster, en daar was ik best fier over, van de getatoeëerde varkens van Wim Delvoye.

Mijn toenmalige buurman op kot, student journalistiek, interviewde me ooit in het kader van de opdracht “gekke verzamelaars”. Het artikel kreeg, net als alle varkens, een plaatsje in een herinneringendoos op zolder. Enkele speelgoeddieren ontsnapten aan de ophokplicht. Nu nog zijn er tussen de knuffels van mijn zonen een paar van die zwijntjes te vinden.

Onbewust bleven mijn ogen sedert dat eerste cadeautje vallen op roze krulstaartbeesten. Studio Brussel zocht parels voor de zwijnen.  In 2013 werd “’t Zwien deur de bjèten joagen.” gekozen als de populairste West-Vlaamse uitdrukking.  En eerlijk was ik stiekem wat jaloers toen een bevriend koppel kon gaan wonen in de Zwijnlandstraat in Poperinge.

Zo keek ik ook wat uit naar 5 februari. Het Chinese nieuwjaar, de dag waarop het jaar van het varken start.  Dat valt op een andere datum dan ons Nieuwjaar, omdat de Chinese kalender deels gebaseerd is op de maancycli. En dus is het elk jaar een andere dag, ergens tussen eind januari en eind februari.

Volgens de Chinese horoscoop zal het jaar van het Varken veelbelovender worden dan het jaar van de Hond dat we op 4 februari afsloten. Ik las het volgende:

“De heersende sfeer in het jaar van het Varken is er eentje van overvloed en uitwisseling. Steeds meer mensen vinden het onaanvaardbaar om alleen aan jezelf te denken, er groeit een collectief belang en menselijke verhoudingen veranderen.

In het privéleven speelt familie een grotere rol, een sfeer van vergeving doordrenkt het jaar van het Varken met positieve energie. Hoe gunstig ook, het jaar van het Varken is geen jaar om roekeloos te zijn, op een persoonlijk niveau zullen weloverwogen acties veel meer worden beloond dan het nemen van risico’s. Projecten worden gerealiseerd dankzij verantwoordelijkheidsgevoel en een strategische visie, niet door lef en een grote mond.”

 

Persoonlijk geloof ik niet in horoscopen, maar ik kan alleen maar hopen dat deze waarheid wordt. Ik blijf fan van varkens… Want “Het zwien is het schoonste der beesten. Zonder varken wat zouden we zin…”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: