Niets doen

Mijn verlof zit erop.

“En, genoten van je vakantie?”

De vraag kreeg ik al een paar keer voorgeschoteld.

“Ja, ik heb vooral veel ‘niets gedaan’.”

In het Italiaans hebben ze er een mooie zinsnede voor: ‘Dolce far niente’.

 

 

 

Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij altijd wel wat wennen is aan het vakantiegevoel. Niets moet, alles mag. Bovendien stel ik me eigenlijk de vraag, wat dat dan precies is ‘niets doen’.

Geen dringende ‘to do’s afwerken, geen wasmachine die piept zodat de gewassen kleren niet te lang in de trommel blijven zitten, geen horloge die me zegt dat ik nu moet vertrekken om tijdig op mijn volgende afspraak te zijn en vooral geen gsm met mails, berichtjes,… Dat is voor mij ‘tijd van niets doen’.

 

Twee weken geleden, zat ik aan zee te genieten van de zon, het strand en een goed boek. Het was eb. De zee maakte Engeland kleiner en ons Belgenland wat groter. De kinderen maakten een omwalde burcht met bijhorende woningen binnen en buiten de omwalling. Ze bouwden niet alleen het zandkasteel, maar ook het scenario van hun kortfilm. “Als de tsunami aankomt, zal de koning alle onderdanen in zijn burcht roepen, totdat die ook zal instorten.”

 

Misschien is dat wel een goeie metafoor voor ‘niets doen’… Een zandkasteel bouwen waar je de volgende dag niets meer van ziet. Iets doen waarvan er niets overblijft, behalve herinneringen en een goed gevoel.

Zoals bij het vissen… Het wachten tot er een vis bijt, de vis goed bestuderen en hem dan de vrijheid teruggeven. Thuiskomen met wat aas minder, maar ook met minder zorgen in het hoofd.

 

Voor mij is niets doen, vooral boeken lezen, liefst in de zon. Deze vakantie had ik opnieuw mijn voorraad boeken mee, een tiental. Ik las er zes van op reis. Ik had er de tijd voor… Het was dan ook een vakantie die ik niet goed had voorbereid, wegens… tijdsgebrek. Ik moest nu wel even verdwalen in de kleine Provençaalse dorpjes. Ook “niets doen”, geen plan om te volgen, enkel kijken en genieten.

 

Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen, schreef onlangs nog in zijn boek “In Praise of Wasting Time” een vurig pleidooi voor veel meer nutteloos rondhangen.

“We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen.”

“We hebben door de grotere tijdsdruk de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten. Minder psychologische ruimte. Er zijn zeer zorgwekkende studies in de VS dat creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, parallel aan de opkomst van internet. Er is meer onrust, er zijn meer angstgevoelens bij jongeren, meer depressie, meer burn-outs. Dat wordt ondersteund door wereldwijde studies. Veel sociologen en psychologen wijten dat aan de angst om iets te missen, de angst om niet bij te blijven. Elke tien minuten moeten inchecken op Facebook, Instagram, WhatsApp helpt zeker niet.”

 

Het vergt veel discipline om deze trend te keren, zegt Lightman. „Zelfs als mensen zich bewust zijn van de constante gekte en drukte, kost het veel wilskracht om hun eigen gedrag te veranderen. Maar er zijn vrij eenvoudige ingrepen die je kunt doen. Zorg dat je smartphone gedurende een uur per dag helemaal uitstaat. Maak elke dag een wandeling van dertig minuten zonder dat je tussendoor e-mails aan het beantwoorden bent.”

 

Dirk De Wachter wijdt in zijn boek “De Wereld van De Wachter” een hoofdstuk aan ‘Verveling en hoe ze te bereiken’.

“Wat als we die tijd weer de kans geven om traag te tikken? De Russische auteur en Nobelprijswinnaar Boris Pasternak werd in 1917 al gevraagd of het in deze tijd van snelle veranderingen ook wel nodig zal zijn dat we sneller gaan denken? In die tijd werd alles en iedereen meegesleurd door de kracht van de geschiedenis. “Integendeel”, antwoordde Pasternak. “In een tijdperk van snelheid moeten we langzaam leren denken”. Slow living noemen we het vandaag. Niets nieuws onder de zon.

 

Ik zal het proberen te onthouden de komende maanden… eventjes niets doen…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: