Wat als sommige mensen denken dat je vader je broer is ?

foto papa

In de Dikke Van Dale is het duidelijk uitgelegd en is er geen twijfel mogelijk.

Vader (m ; -s, in sommige bet. –en ; -tje)

Man in betrekking tot het kind of de kinderen die hij verwekt heeft. Synoniem : verwekker.

Toch kan ik de situaties waar men niet geloofde dat mijn papa mijn papa was zeker al op twee of zelfs meer handen tellen.

Het komt zo af en toe voor dat mijn papa en ikzelf samen op een receptie aanwezig zijn. Wat langer geleden hij als voorzitter van de atletiekclub of recenter hij als lid van de sportraad. Ik dan als schepen van onze Hoppestad.

Het moet wellicht elf jaar geleden zijn, als ik goed tel, tijdens de uitreiking van de sporttroffeeën. Na de speeches en de foto van alle laureaten, heften we samen het glas. Papa had net de kandidatuur van een straffe atleet toegelicht. Hij kreeg de vraag of het toch niet raar was om te speechen met zijn zus op de eerste rij. Hilariteit alom. Toch geloofde de vraagsteller ons niet helemaal en riep er een paar getuigen bij. Toch was het waar : Bert was de vader van Loes.

Zo zijn er nog een paar sitauties die ik me voor de geest kan halen. Tijdens de Vierdaagse, tijdens een optreden, tijdens de opening van een tentoostelling… de ogen vullen zich telkens vol ongeloof als ik mijn papa voorstel als mijn papa.

« Is dat nu een compliment voor je papa of zegt dat veel over jou, Loes ? »

Ik glimlach als men mij het vraagt. « Hij wordt wellicht goed in de watten gelegd ? » Mijn standaardantwoordje, waarmee ik mijn mama nog even in de bloemetjes zet.

Het klopt, mama weet precies met welke kleren onze papa goed staat. Maar wellicht verdienen mijn broers Tim en Klaas ook wel wat van de eer, toen ze papa aanspoorden om in plaats van aan de zijlijn te supporteren voor de loopwedstrijden, zelf ook es zijn loopschoenen moest aantrekken. Sporten houdt je jong…

In elk geval, voor mij blijft hij mijn vader en mijn twee broers mijn broers. Een papa die er is om de juiste momenten, een rots in de branding, die voor elk probleem een oplossing kent,… Voor hem speciaal : fijne vaderdag.

Voor iedereen die zijn of haar papa vandaag niet meer kan omhelzen, veel sterkte. Ik kan me niet voorstellen wat het moet zijn om die zorgende hand niet meer op mijn schouder te voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: