Drijfveren

 

Loes Vandromme ging zopas haar laatste jaar als 30’er in en kan toch al terugblikken op heel wat jaren in de politiek, waarvan bijna 12 jaar als schepen. Als mama van twee stoere jongens, Lomme (9jaar) en Boris (6jaar) en partner van Ben Vanhoucke zijn haar dagen goed gevuld.

IMG_5709

Wat is jouw drijfveer om aan politiek te doen ?

Toen ik in 2000 lid werd van Jong CD&V en ik gevraagd werd om op de lijst te staan, dacht ik dat je als verkozene vooral veel aan je bureau studiewerk moest leveren. Voor een stuk klopt het wel dat je veel te lezen hebt. Als ik mijn agenda bekijk, ben ik echter vooral « midden de mensen » bezig.  De slogan van mijn eerste verkiezingen. De ontmoetingen met de inwoners van onze stad zijn dan ook mijn drijfveer. Als schepen van burgerlijke stand ontmoet ik heel wat mensen die ik anders wellicht niet zou ontmoeten. Zo hoor ik vele verhalen van vroeger en nu, en hou ik de vinger aan de pols. Binnen mijn culturele bevoegdheid merk ik dat ik voor vele verenigingen in Poperinge een aanspreekpunt ben. Zo kwamen alle verenigingen bij me op de koffie in het begin van de legislatuur en konden we de bekommernissen van alle vrijwilligers noteren.

Je bent vaak een luisterend oor. Een belangrijke eigenschap van een goeie politica ?

« Wat je zelf doet, doe je beter », is misschien een slogan die geldt voor klussers, maar in de politiek geloof ik in samenwerken, in luisteren,… Inspraak en participatie draag ik dan ook hoog in het vaandel. Het ganse traject van de Bollaard werd door de aannemers een schoolvoorbeeld van participatie genoemd. De Bollaard is dan ook een ontmoetingscentrum van en voor de Watounaars. Ook bij de aanpassingen van De Croone luisteren we eerst naar de bevindingen van de gebruikers. We trokken daarnaast met een mini-busje rond door Vlaanderen en Nederland op zoek naar goeie voorbeelden van herbestemmingen van kerken. Op die manier kunnen we do’s en don’ts noteren voor bijvoorbeeld de herbestemming van de OLV-kerk.

Naast deze voorbeelden van inspraak zijn er nog andere projecten waar je mee bezig bent ?

In Roesbrugge zijn de werken gestart aan het Buurtsalon. Samen met de medewerkers van de bibliotheek zijn we op zoek gegaan hoe we de uitleenposten in de dorpen nieuw leven konden inblazen. De link werd heel snel gelegd met het dienstencentrum De Bres die allerlei activiteiten voor bejaarden op de agenda zet. We legden ons oor te luisteren bij de Roesbruggenaars, zodat we wisten welke de noden waren. Ondertussen is het voormallige biblokaal volledig gestript en kunnen we in september het kloppend hart van het dorp openen.

Eigenlijk komt het er op een neer dat ik telkens ruimte en bruggen wil creëren : ruimte om te ontmoeten, om zich te ontwikkelen. Denk maar aan onze Kunstacademie. Met de komst van het nieuwe decreet kunnen we ook hier inspelen op de vragen die er leven. Jongeren vanaf 6 jaar kunnen er proeven van het « Atelier zonder muren » waar muziek, woord en beeld aan bod komen. Een aantal nieuwe opleidingen zoals « toneelmaker » vullen het programma aan. Een nieuwe Kunstacademie + op het Vroonhof met ruimte voor het kunstonderwijs en lokalen voor verenigingen, blijft verder een must in onze stad.

Via de schoolvoorstellingen die de dienst Cultuur organiseert, krijgen de leerlingen vanaf de kleuterklas tot in de middelbare klas de kans om ook cultuur op te snuiven. Velen weten niet dat ze dit kunnen aan een democratische prijs, dankzij de gulle bijdrage van de stad.

De bruggen zijn dan de connecties tussen de verschillende beleidsdomeinen, de inwoners,… Met de verhuis van de dienst Burgerzaken naar het Sociaal huis kunnen we de openingsuren uitbreiden én verbeteren we ook op die manier de dienstverlening voor de burger. Ik verwijs ook graag naar de bruggen tussen Brussel en Poperinge. Als parlementair medewerker volg ik het onderwijs op de voet. De brug met Brussel heeft Poperinge geen windeieren gelegd.

Je bent ook schepen van kinderopvang en sociale zaken. Het Huis van het Kind komt er nog ?

De plannen blijven om een fysiek Huis van het Kind op de Vroonhofsite te bouwen, waarbij we de Buitenschoolse Kinderopvang IBO Hopsakee én de dienst gezinsondersteuning onder één dak willen brengen. De organisatie van het IBO verloopt vlot in bijna elk dorp en in het centrum. Poperinge heeft wel nog wat uitdagingen voor de boeg. Ik denk bijvoorbeeld aan kansarmoede en het vroegtijdige schoolverlaten.

Je startte onlangs een blog #zegmaarloes.

Een cadeautje aan mezelf, om mijn eigen dromen en ideetjes te bundelen. Want dromen die zijn er nog, dromen voor mezelf, maar ook voor ons Poperinge. Om verder te bouwen aan die stad waar het goed is om te wonen en te leven, als God net naast Frankrijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: